Persbericht, vrijdag 13 december 2019
Brugklassers uit 2003 en 2004 openen ‘Brieven aan de Toekomst’ Na zestien en vijftien jaar te zijn bewaard in een gesloten envelop, openen de originele briefschrijvers op 19 december 2019 hun brieven aan de toekomst.
De brieven zijn geschreven in het jaar 2003 en 2004, toen de schrijvers in de brugklas zaten bij het vak geschiedenis. Het Stadsarchief Rotterdam neemt na afloop de brieven in ontvangst, zodat ook de verhalen van deze groep Rotterdammers bewaard blijven.
Openen brieven
Het openen van de brieven gebeurt op Vak College Zuidrand (voorheen Slinge vmbo); de school waar het ooit allemaal is begonnen. De oud-leerlingen beschreven in de brieven een gewone dag als bron voor historici in de toekomst. Wat was de dagelijkse routine van de leerling, maar ook welke leraar was aardig en welke snel boos? Na het openen van de brieven ondertekent de directeur van Vak College Zuidrand, Gerrit Jan Miedema, een akte van overdracht. Het stadsarchief krijgt de brieven hierna in bezit. De briefschrijvers zijn hiermee onderdeel geworden van de stadsgeschiedenis. Hun verhalen zijn een aanvulling voor het geheugen van Rotterdam.
Het begin in 1998
In 1998 organiseerden het Meertens Instituut, het Centrum voor Volkscultuur en het Openluchtmuseum Arnhem landelijk het project ‘Brieven aan de Toekomst’.
Ruim 52.000 Nederlanders gaven hier gehoor aan en beschreven 15 mei 1998.
In navolging hiervan startte Daan de Leeuw, geschiedenisleraar, zijn eigen project in 1999. Dit deed hij met de brugklasleerlingen van Vak College Zuidrand. Elk jaar wordt dit project opnieuw met succes herhaald.
Meer informatie:
https://www.vakcollegezuidrand.nl
https://stadsarchief.rotterdam.nl/
https://www.ad.nl/rotterdam/oud-leerlingen-openen-na-15-jaar-hun-brieven-aan-de-toekomst~abe3e788/